Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

Ledenvergadering en lezing Over Udenhout van Kees van Kempen en Luud de Brouwer op 23 maart gaan niet door

Onlangs is een uitnodiging verstuurd voor de Algemene Leden Vergadering van onze Heemkundekring op maandag 23 maart aanstaande.
Aansluitend zouden Kees van Kempen en Luud de Brouwer een lezing verzorgen over de ontstaansgeschiedenis van Udenhout.

In het licht van de ontwikkelingen betreffende het coronavirus en de daaraan gekoppelde adviezen van de regering en het RIVM, heeft het bestuur besloten deze vergadering en lezing NIET door te laten gaan.

De vergadering en lezing zullen uitgesteld worden tot een nader te bepalen datum.
Hierover zult u tijdig geïnformeerd worden.

Met vriendelijke groet,

Anton van Dorp                                   Henk van Helvert
wnd-voorzitter                                     secretaris

App 'Wandelroute Oorlog in Oisterwijk"

Op zaterdag 25 mei 2019 lanceerde de Stichting Oisterwijk Verbeeld(t) officieel de door haar ontwikkelde app ‘Wandelroute Oorlog in Oisterwijk’. Deze app biedt een wandeling langs historische plekken in het centrum van Oisterwijk. Plekken die van betekenis zijn geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog. De app laat de geschiedenis van deze plekken tot leven komen door informatie, foto’s en zelfs bewegende beelden uit de speelfilm Schaduwspel.
De route van ca. 7 kilometer door het hart van Oisterwijk en de groene zoom richting Heisteeg begint bij hotel "Bos en Ven" aan het Klompven.
De aanwezigheid van de verhullende bossen, de gunstige ligging aan het spoornet en de aanwezigheid van de vele hotels en villa’s maakten Oisterwijk een voor de Duitsers strategisch belangrijke plaats. Er zijn dan ook, in het dorp maar ook daarbuiten, talloze sporen terug te vinden van de aanwezigheid van de Duitse bezetters en van het verzet (klein- zowel als grootschalig) tegen hun aanwezigheid.

Oisterwijk Verbeeld(t) heeft onder meer met ondersteuning van heemkundekring De Kleine Meijerij een groot aantal van die sporen in kaart gebracht en voor de geïnteresseerde wandelaar samengebracht. Middels deze wandelroute die voert door de karakteristieke kom van Oisterwijk én haar groene bosrand gaat u op zoek naar die sporen van oorlog en verzet.
De wandeling is ook in een geïllustreerd tekstboekje uitgebracht, verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP) in Tiliander en bij hotel "Bos en Ven. Met deze papieren uitgave hebt u geen smartphone nodig om de route te lopen.

De app wordt uitgebracht door de Stichting Oisterwijk Verbeeld(t) en is vrij te downloaden via de Appstore.
 
Meer zien of lezen over de Tweede Wereldoorlog in Oisterwijk in beeld of boek?
Speelfilm Schaduwspel
De samenstellers van deze wandelroute brachten in 2014 een speelfilm uit over oorlog en verzet in Oisterwijk. Deze film, ‘Schaduwspel’, loopt als een rode draad door de wandeling. Bij sommige objecten wordt verwezen naar de rol ervan in de film. 
Verzetsstrijders van de Straat
Serie DVD's van Oisterwijk in Beeld met filmdocumentaires over Oisterwijkse verzetsstrijder
 
Publicaties van de Stichting Het Kwartier van Oisterwijk
 

BOMENWANDELING RAADHUISPARK VUGHT OP ZATERDAG 25 MEI
door Mart van den Oever , aanvang 10.00 uur.

Parkeren is mogelijk in de omgeving van het Raadhuis.

Het raadhuis is omgeven door een mooie, parkachtige tuin van ruim anderhalve hectare groot. De Bussumse tuinarchitect D.F. Tersteeg tekende voor het ontwerp. De aanleg van de parktuin was een geschenk aan de gemeente van mevrouw Ch. E. van Beuningen-Fenterer van Vlissingen Bijzondere aandacht verdient de fontein in de vijver. Deze maakt een bloemfiguur op het wateroppervlak en zorgt voor een prachtige entourage bij het maken van trouwfoto’s. Veel van de bomen zijn in 1936 door de grootvader van Mart geleverd en op zijn aanwijzingen geplant. Een opmerkelijke boom is de Quercus palustris die werd geplant ter gelegenheid van het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard. Een grote kei met de inscriptie J & B 1937 herinnert aan deze gebeurtenis.

Deelname voor de leden is gratis. Niet-leden vragen wij een bijdrage van € 4,00 per persoon.

Bezoekadres Heemcentrum

Spoorlaan 70
5061 HC Oisterwijk
Tel: 013 528 59 96

Openingstijden Heemcentrum


iedere vrijdagmiddag
13.30 tot 16.00 uur

Openingstijden Bibliotheekwoensdag : 09.00 tot 12.00 uur
vrijdag     : 13.30 tot 16.00 uur