Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

ZATERDAG 20 APRIL, ESCH EN DE ROMEINEN. ROMEINSE LEZING EN WANDELING
In Esch,10.00 - ca. 15.30 uur 

 

Als we kijken naar de rijke historie van Esch, dan is Esch uniek te noemen in de Brabantse geschiedenis. Rond het begin van onze jaartelling was er al bewoning in Esch. Kort daarna zijn de Romeinen zich ook in dit gebied gaan vestigen. In Esch, maar ook de omgeving van Halder. Zij hadden “goede” banden met de plaatselijke bevolking. In de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw zijn er een aantal archeologische opgravingen en belangrijke vondsten geweest in Esch. Hierdoor werd Esch in een keer wereldnieuws. Dat had allemaal te maken met de vroege bewoning van dit gebied.

 Bacchus

Wilt u hier meer weten over ons Romeinse verleden? Ga mee met een unieke, Romeinse wandeling door Esch met voorafgaand een lezing door deskundigen over de romeinen en hun betekenis in en om Esch. Voor velen is dit verleden nauwelijks bekend. Dit om meer bekendheid geven aan “Ons” Romeins & Esch verleden en de betekenis ervan voor nu en deze streek in zijn algemeenheid. Samen pakken wij als heemkundekring De Kleine Meijerij dit op samen met Museum Boxtel (MUBO) dit op. Mede in het kader van het 10-jarig bestaan en jubileumjaar van MUBO.
Het programma op zaterdag 20 April, aanvang 10.00 uur. (einde circa 15.30 uur): Samenkomst, lezing en lunch in Dorpshuis De Es,  Dorpsstraat 5c in Esch.
Max. aantal deelnemers 40 personen. ( Wie het eerst komt, het eerst maalt.)

  • 10.00 uur ontvangst, door Wil van Pinxteren, voorzitter van Heemkundekring De Kleine Meijerij met aansluitend een lezing door de in de Romeinse tijd in Zuid-Nederland gespecialiseerde archeoloog drs. M (Martijn) Bink van archeologisch bureau RAAP en Theo van Dooren uit Esch over het Romeinse verleden van Esch..
  • Tussen de middag gezamenlijke lunch met een Romeinse inslag.
  • Na de lunch wandelen we langs een aantal plaatsen in Esch waar restanten van de aanwezigheid van de Romeinen gevonden zijn. De wandeling is ca. 6 kilometer.

 Deze dag is een coproductie tussen MuBo en De Kleine Meijerij Dit arrangement kunnen wij inclusief lunch u aanbieden voor een eigen bijdrage van de deelnemers voor € 17,50 per persoon.
Aanmelden:
Stuur een mail, of bel even. Geef uw naam, adres, en aantal personen dat komt door.
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.    Marktplein 2 Esch of bel tel. 0641648688
Betaling kan contant bij start van de bijeenkomst, of per vooruitbetaling op rekeningnummer RABO NL92 RABO 0118 1042 41 tnv. W.F.C. van Pinxteren onder vermelding deelname Romeinse wandeling 20 april aantal personen en naam.

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.