NIEUW NUMMER DE KLEINE MEIJERIJ
75 Jaar jong, Kerkhovense bevrijdingsverhalen, wateroverlast, Eligius van den Aker uit Esch en het Boxtelse H. Bloedwonder en de fabriek van Larsen
Het nieuwe nummer van het kwartaalblad van erfgoedvereniging Heemkundekring De Kleine Meijerij opent met een artikel van de redactie waarin zij reflecteert op 75 jaargangen van haar “clubblad” dat in de loop der jaren tot een fraai en kleurrijk periodiek uitgroeide. Dat de ontwikkeling vanaf het begin tot het huidige blad niet zonder slag of stoot is verlopen wordt hierin duidelijk gemaakt.
Dit nieuwe en zoals gebruikelijk rijk geïllustreerde nummer gaat verder met een artikel van de hand van Karel van den Aker en Nettie van de Langenberg-Scheepers. Zij verhalen over de ‘wonderbaarlijke’ Eligius van den Aker, die in de 14e eeuw rector van het H. Geestaltaar in de kerk van het dorp Esch is geweest. Deze bijzondere bijdrage gaat met name over de verbintenis van zijn naam met het wonder van het H. Bloed te Boxtel. Het artikel bevat ook stamboomoverzichten van de familie Van den Aker.
Devotieprentje Eligius van den Aker.
Jan van Leest breng in zijn artikel de schoenfabriek van Larsen onder de aandacht. Dit bedrijf was ooit actief aan de Nicolaas van Eschstraat in Oisterwijk. Een intrigerende bedrijfs- en familiegeschiedenis!
Fabriek van Larsen met woonhuis aan de spoorlijn in Oisterwijk. (coll. RAT)
De Kerkhovense molen is het onderwerp van een kort artikel van Paul Terwindt. Door een scheur in de molenas stond de molen de afgelopen maanden steeds stil. Hoe werd die gerepareerd?
Reparatie van de molenas.
De afgelopen tijd is er vaak sprake geweest van overvloedige regenval, met de daarbij behorende overlast. Dat wateroverlast niet van vandaag of gisteren, maar daarentegen van alle tijden is, wordt aangetoond in een bijdrage van Anton van Dorp. Als illustratie ondermeer de ondergelopen Burgemeester Canterslaan ter hoogte van Lange Weide en de ondergelopen weilanden in de driehoek Hoog Heukelom.
Wateroverlast Hoog Heukelom 1988 (coll. R. van der Loo)
Als slot van deze nieuwe aflevering geeft Koos Vermuë een inkijk in de gebeurtenissen rondom de bevrijding van het deel van Oisterwijk dat de naam Kerkhoven draagt, waarbij verschillende families zoals Wolfs, Hartveld, Pijnenburg en Van den Koedijk, die daar destijds woonden, ten tonele worden gebracht.
Foto van de familie Pijnenburg ca. 1950.
Tot besluit enkele literatuursignalementen zoals het artikel ’Van winkelkrukke, zaag en hamer. Neogotiek in Vught, Cromvoirt en Helvoirt’ van Wies van Leeuwen dat in Schatten van Vught verscheen en de 21ste uitgave van Unentse Sprokkels.
Als webtip is in deze uitgave opgenomen: Het Nationaal Archief, www.nationaalarchief.nl
Deze aflevering 1 van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij Boekhandel Oisterwijk te Oisterwijk, bij Johan heeft het te Moergestel, Primera Koningsoord te Berkel-Enschot, W. van Pinxteren, Markt 2 te Esch, Slijterij Mitra te Helvoirt, de Read-shop/DA te Udenhout en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij in het voormalig gemeentehuis van Haaren aan het Mgr. Bekkersplein.