Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

Esch Graaft in bewerking

Evenement Esch Graaft uitgesteld wegens Corona-maatregelen

Het is niet het nieuws waar we op zitten te wachten na alle werk en voorbereidingen, maar het ziet er naar uit dat de Corona-perikelen nog wel even doorzetten. Afgelopen vrijdag heeft het RIVM maatregelen afgekondigd die onder meer omvatten dat evenementen met meer dan 100 deelnemers dienen te worden afgelast. Recent zijn deze maatregelen verder uitgebreid en blijven ten minste tot 6 april van kracht. We kunnen ervan uitgaan dat 6 april nog een behoudende inschatting is  (Waarschijnlijk zijn we hier nog wel een paar maandjes zoet mee: zie bv interview met epidemioloog Michael Osterholm).  
In overleg met de CARE-werkgroep van Heemkundekring De Kleine Meijerij hebben we daarom besloten het gemeenschapsarcheologieweekeinde ‘Esch Graaft’ van 18 & 19 april op te schorten. Wanneer de Coronaperikelen zijn geluwd zullen we een nieuwe datum kiezen.

Theo van Dooren,
Coördinator Esch Graaft

Geanimeerde informatiebijeenkomst Esch Graaft

ESCH – 15 februari 2020. In het weekend van 18 en 19 april a.s. vindt Esch Graaft plaats, een unieke tijdreis naar het verleden, met wellicht archeologie in je eigen tuin.
Dankzij de goed bezochte en interessante informatieavond jl. woensdag 12 februari in De Es, zijn we volledig op de hoogte van wat er in het weekend van 18 en 19 april a.s. gaat gebeuren in Esch.
Johan Verspay van de Universiteit van Amsterdam, legde namens CARE (Community Archaeological and Rural Environments) uit, aan de hand van beelden en video, hoe de keuzes tot stand komen voor het maken van een puttenplan en hoe het graven precies en verantwoord in zijn werk gaat. Ook de samenhang met vergelijkbare projecten elders in Europa kwam aan de orde. Karin de Bie lichtte toe hoe je je kunt aanmelden.

ESCH 86348502 115691539995430 7060478239470256128 o Esch graaft2

In Esch is al heel wat gegraven en… gevonden. De Romeinse opgravingen begin 60-er jaren en zijn beroemd. Maar er is ook onontdekte geschiedenis in ons dorp. Zaterdag 18 en zondag 19 april graaft Esch putjes op zoek naar haar ontstaans- en ontwikkelingsverleden. Iedereen kan meedoen.
Heemkundekring De Kleine Meijerij organiseert samen met de Universiteit van Amsterdam diteen archeologisch weekend. Enkele dorpen zoals Best, Liempde, Gemonde zijn ons al voorgegaan.
Zou je wel eens willen weten wat er in jouw achtertuin onder de grond zit? Samen met professionele archeologen graven naar je verleden. Ook je buurman doet wellicht mee.
Hoe het in zijn werk gaat en hoe je kunt meedoen? Op allerlei manieren: je kunt graven, je kunt je tuin beschikbaar stellen,( of beiden), je kunt vondsten schoon wassen of helpen met van alles en nog wat ? Iedereen is welkom. En…. het is gratis.

Reserveer bovenstaande data 18 en 19 april.Inschrijven, doe mee! Inschrijven kan nog steeds. Meld je aan. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Via de website van heemkundekring De Kleine Meierij www.dekleinemeijerij.nl of de facebookpagina van Eschgraaft blijf je op de hoogte.
Voor algemene informatie over het project www.gemeenschapsarcheologie.nl en Prikbord Esch
Heb je vragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 06-15131107 of Karin de Bie 06-30885345.

ESCH GRAAFT
ARCHEOLOGIE IN DE EIGEN ACHTERTUIN 
OP
  18 EN 19 APRIL 2020

eschgraaft

Heb je altijd al archeoloog willen zijn of de geschiedenis van je omgeving zelf willen ontdekken? Ga dan op 18 & 19 april mee op onderzoek!
Esch heeft natuurlijk al geschiedenis geschreven met de Romeinse grafvondsten in de zestiger jaren.

Bezoek de informatie-avond over dit archeologieproject in De ES te Esch op woensdag 12 februari 20.00 uur.

In het project Community Archaeology in Rural Environments (CARE), gaan we samen met bewoners van Esch en omgeving op zoek naar de geschiedenis van dit bijzondere dorp.
In dit gemeenschappelijk archeologisch onderzoek zullen we een reeks kleine proefputjes graven op verschillende locaties in en om het dorp. Aan de hand van het vondstmateriaal dat wordt verzameld, kunnen we ons een eerste beeld vormen van de plaats en omvang van bewoning op verschillende momenten in de tijd. Dit onderzoek vindt op meerdere locaties plaats in natuurgebied Het Groene Woud m.n. Liempde, Gemonde, Boxtel, Best, Woensel e.a.
De eenvoud van de methodiek maakt het mogelijk dat iedereen mee kan doen, jong en oud, in het dorp of zelfs vanuit de eigen achtertuin. Deskundige archeologen zullen dit proces begeleiden en uiteindelijk samenbrengen tot een nieuw verhaal.
Het onderzoek in Esch wordt georganiseerd door Heemkundekring De Kleine Meierij in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Het project staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van een internationaal programma met partners in Engeland, Tsjechië, Polen en Nederland. Daarmee zullen we niet alleen nieuwe dingen leren over de geschiedenis van het eigen dorp, maar ook horen over ontdekkingen van gemeenschappen over de grens.

Nieuwsgierig geworden?
Kun je graven, zeven, wassen, tekenen, fotograferen, koffie zetten of ons aanmoedigen? En heb je zin om mee te gaan op ontdekkingsreis? Reserveer de datum en schrijf je in bij de heemkundekring “De Kleine Meierij” om op de hoogte te blijven door een email te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bezoek ook de website  www.gemeenschapsarcheologie.nl 

 

Bezoekadres Heemcentrum

Spoorlaan 70
5061 HC Oisterwijk
Tel: 013 528 59 96

Openingstijden Heemcentrum


iedere vrijdagmiddag
13.30 tot 16.00 uur

Openingstijden Bibliotheekwoensdag : 09.00 tot 12.00 uur
vrijdag     : 13.30 tot 16.00 uur