Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

In harmonie met de tijd.
175 jaar Koninklijke Vereniging Sociëteit Harmonie Asterius

Omslag Harmonie Asterius

De uitgave belicht het ontstaan en het dynamische verleden van deze Oisterwijkse muziekvereniging. Zondag 26 juni wordt het boek gepresenteerd tijdens het jubileumconcert van Asterius.
Harmonie Asterius kwam voort uit een boogschuttersvereniging met die naam die op 23 augustus 1846 werd opgericht in Oisterwijk. Het boogschieten is inmiddels verleden tijd, maar muziek wordt er nog steeds gemaakt. Asterius bestaat dus inmiddels 175 jaar en dat jubileum vormt de aanleiding om eens wat dieper in de historie te duiken van deze vereniging. Martin van der Waals en Piet Jacobs pakten die handschoen op. Dit boek is er het resultaat van. In harmonie met de tijdgeest is Asterius uitgegroeid tot een moderne ‘club’ die kunstzin, kwaliteit en kameraadschap hoog in het vaandel heeft.
Van een traditionele ‘geüniformeerde’ en vaak nog door de straten marcherende harmonie, waarvan de leden over het algemeen een hogere gemiddelde leeftijd hadden dan die van nu, evolueerde het gezelschap tot een orkest dat we met recht op alle gebied jeugdig kunnen noemen. Het ‘Asterius-gevoel’ bleef in al die decennia. Dat blijkt wel uit de diverse langdurige lidmaatschapsjubilea van de musici waarbij het 75-jarig lidmaatschap van Dolf Thebes wel de kroon spant. Zowel qua leden als qua muzikale opvatting is er in 175 jaar toch ook wel het een en ander veranderd.
11 a. Oude kiosk Asterius RAT 074360 
De eerste kiosk (coll. Regionaal Archief Tilburg).
In 1882 verscheen de eerste muziekkiosk op De Lind. Daarin trad Asterius regelmatig op. Thans vinden we veelal optredens in Tiliander. Met succes werd er aan allerlei nationale en internationale wedstrijden deelgenomen. Het marcheren door de straten behoort tot het verleden. In plaats daarvan wordt er succesvol geconcerteerd op het podium. Het instapensemble en als vervolg daarop het opleidingsorkest vormen een gedegen basis op weg naar het eigenlijke grote harmonieorkest. 
In bijna 200  bladzijden en met meer dan 125 illustraties nemen de schrijvers de lezer op beeldende wijze mee langs de roerige ups en downs die Asterius de afgelopen 175 jaar kende, zowel op muzikaal gebied alsook op het vlak van bestuur en verenigingsleven en haar rol in de Oisterwijkse gemeenschap. Zij hebben met veel enthousiasme aan het boek gewerkt.
Martin van der Waals is bijzonder geïnteresseerd in de geschiedenis van zijn geboorteplaats Oisterwijk. Daarover publiceert hij regelmatig artikelen in het tijdschrift van erfgoedvereniging De Kleine Meijerij. Tevens is hij actief bij de Stichting Oisterwijk in Beeld. Van zijn hand verschenen ook enkele boeken onder meer over de Russische Madame en over de opvang in Oisterwijk van evacués uit Zeeland ten tijde van de Watersnoodramp van 1953.
Piet Jacobs werkte 42 jaar in het onderwijs, eerst aan een basisschool in Oisterwijk en later als leraar Nederlands aan de hotelschool van De Rooi Pannen. Als freelancer publiceerde hij regelmatig in het Brabants Dagblad over allerlei actuele Oisterwijkse onderwerpen. Samen met Van der Waals schreef hij het succesvolle plaatjesalbum Groeten uit Oisterwijk. Alleen van zijn hand is het boek Honderd jaar Vennentheater over de historie van het Oisterwijkse openluchttoneel.

Vanaf maandag 27 juni is het boek (ISBN 978-90-832014-1-2) voor de prijs van € 11,75 verkrijgbaar bij Boekhandel Oisterwijk, Bruna Oisterwijk, Heemcewntrum van De Kleine Meijerij in Haaren en bij Novy Moergestel alsmede via de website van de uitgever www.kwartiervanoisterwijk.nl.


122
Plaquette R.J. Thebes 65 jaar lid, 2011 (coll. Asterius)

2022 06 12 Jubileum 75 jaarOp zondag 12 juni vierde heemkundekring De Kleine Meijerij haar 75-jarig bestaan. Met een markt van negen kramen (voor elk dorp een kraam) met daarin uit ieder dorp mooie variatie aan interessante heemkundige objecten en informatie (foto’s, gebruiksvoorwerpen, vlaggen, publicaties e.d.) stonden we op het plein voor ons nieuwe onderkomen aan het Mgr. Bekkersplein in Haaren.

2022 06 12 04 Jubileum 75 jaarDe reuzen van het Oisterwijkse Reuzengilde kwamen op bezoek, dus Ermelindus, Peer Paorel, Heukelomse Mie, Ariaoneke en kleine Hendrik stonden fier tussen de kramen en trokken veel bekijks. Er was een koffiekraampje met door de JUMBO Pannenschuur uit Oisterwijk gedoneerde cake of een ‘ouderwetse’ kletskop en “Mijske” verkocht er ijsjes en snoepgoed voor de kinderen. De weergoden waren ons goed gezind en de aanwezige bezoekers konden gelukkig in een lekker zonnetje genieten van een mooie, geanimeerde en levendige buitenmarkt.

Ook binnen was van alles te doen. De expositieruimte van ons heemcentrum met schitterende uit ons werkgebied bewaard gebleven heemkundige voorwerpen was opengesteld, bezoekers konden kennisnemen van het inmiddels grote assortiment aan door ons uitgegeven heemkundige publicaties en in de bestuurskamer/bibliotheek werden met medewerking van Oisterwijk in Beeld diverse filmpjes vertoond.

2022 06 12 03 Jubileum 75 jaarIn de binnenhal vond de tweedehands boekenmarkt aardig wat aftrek en ook de informatiestands van onze bidprentjesgroep, Erfgoedcentrum ’t Schoor, heraldisch tekenaar William Coolen, Wim de Bakker en de selectie van oude gebruiksvoorwerpen die met warmte en licht te maken hebben van Antoon van Hedel trokken veel belangstelling. De kleurhoek voor de kinderen bleef wat onbenut.
De LOVO (Lokale Omroep voor Oisterwijk) maakte een filmreportage. De heemkundevrijwilligers werden getrakteerd op een lunch en kregen diverse felicitaties en complimenten voor hun presentaties en heemkundig werk. Al met al een heel geslaagde dag, met dank aan alle organisatoren en actieve vrijwilligers die hun beste beentje voor gezet hebben.

 

Bekijk hier het filmpje dat gemaakt is door LOVO (Lokale Omroep voor Oisterwijk). 2022 06 12 02 Jubileum 75 jaar

Bomenwandeling met Mart van den Oever in Haaren

oever
IJs en weder dienende zal Mart van den Oever op verzoek van heemkundekring De Kleine Meijerij op zaterdag 4 juni aanstaande voor belangstellenden een bomenwandeling houden door het kwekerijpark van Boomkwekerij Van den Oever. Op een areaal van 140 hectare worden laanbomen, solitairheesters en vormbomen op een hoog kwaliteitsniveau duurzaam gekweekt. Als doorgewinterde bomenkenner zal Mart op de hem bekende enthousiaste wijze hierover vertellen en u langs een aantal mooie en bijzondere bomen leiden.
De wandeling start om 10.00 uur bij Villa Van den Oever, Kerkeind 12 te Haaren en duurt ca. 1,5 tot 2 uur. Aan de deelnemers wordt een bijdrage van € 2,00 gevraagd.

In juni is het 75 jaar geleden dat belangstellenden voor erfgoed en heemkunde een stichting oprichtten om samen het cultureel en historisch erfgoed te bewaren (19.6.1947). Zo ontstond de heemkundekring “De Kleine Meijerij” waarbij de gemeenten Oisterwijk, Haaren, Esch, Helvoirt, Biezenmortel, Heukelom, Udenhout, Moergestel en Berkel Enschot zijn aangesloten.

Op zondag 12 juni wordt dit heuglijke feit gevierd met een open dag in- en bij het nieuwe onderkomen van DKM in Haaren (oude gemeentehuis) aan het Mgr. Bekkersplein. Er is een markt met kramen waarin alle aangesloten gemeenten zich zullen presenteren. Binnen in het gemeentehuis is de expositieruimte van De Kleine Meijerij te bezoeken. In de vitrines is een schat aan heemkundig materiaal aanwezig, dat iets vertelt over de historie van het wonen en werken in ons werkgebied.

Er zijn diverse informatie-stands aanwezig; o.a. van heraldisch tekenaar William Coolen, erfgoedcentrum ’t Schoor en Antoon van Hedel met historische gebruiksvoorwerpen. Wim de Bakker is aanwezig om uw vragen over genealogisch onderzoek en archiefonderzoek te beantwoorden. Jeanne van Baast en Anja van Geel laten iets van de bidprentjescollectie van onze vereniging zien en er is de mogelijkheid uw bidprentjes eventueel te ruilen. In de bibliotheekruimte worden enkele filmpjes van Oisterwijk in beeld vertoond over o.m. de Petruskerk, de Joodse begraafplaats, de KVL, kasteel Nemerlaer, de struikelsteen voor Rudi Wertheimer in Heukelom en dia’s van Esch. Ook is er nog een kleine boekenmarkt. Ook de kinderen worden niet vergeten, dus breng ze gerust mee. Dit alles begint om 11 uur in de ochtend. De happening duurt tot 16.00 uur.

We hopen op mooi weer en uw komst naar ons Heemcentrum op zondag 12 juni as.

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.