Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

GENETISCHE GENEALOGIE
Op woensdag 11 mei om 20.00 uur geeft Erik Mols in het HelvoirThuis te Helvoirt (Kloosterstraat 30) een lezing over ‘Genetische Genealogie’.

Heemkunde en Genealogie zijn aan elkaar verwant, omdat ze zich beide met geschiedenis bezig houden. Door de ontwikkelingen op medisch biologisch gebied werd het werkveld van de genealoog uitgebreid. Sinds 2006 zijn allerlei Genetische Genealogie-bedrijven actief op de internationale markt. Of dit nu gaat om Ancestry, 23AndMe, FTDNA of LivingDNA uit de VS, of MyHeritage uit Israël, al deze bedrijven hebben iets gebracht wat hiervoor niet voor Genealogen beschikbaar was: Toegankelijke betaalbare DNA analyses. Genetische Genealogie bedrijven, brachten de mogelijkheid om DNA te analyseren en dit te combineren met Genealogie en daarmee ‘nieuwe’ en/of tot dan toe onbekende verwantschappen zichtbaar te maken.
Genetische Genealogie is een hobby die klassieke genealogie combineert met moderne DNA technologie. Waar bij klassieke genealogie veel mensen denken aan stoffige archieven, is het voor de meesten lastig een start te maken met deze nieuwe geavanceerde hobby. Ir. Erik Mols, weet als geen ander bio-informatica technieken en moleculaire biologie, begrijpbaar te maken voor mensen, die niet, net zoals hij in het veld gestudeerd hebben.
Een eigenschap van de almaar doorgaande evolutie, zijn veranderingen aan het DNA van generatie op generatie. Omdat deze veranderingen overerven, zijn ze te traceren en kunnen ze gebruikt worden voor Genealogie. Hierbij gaat het niet alleen om traceerbare mutaties aan het autosomale DNA, maar ook aan het yDNA of mitochondriale DNA. Inmiddels zal het bij vele lezers al zijn gaan duizelen. De nieuwe moleculair biologische technieken brachten niet alleen heel veel kansen, maar ook veel extra complexiteit. Verwikkelingen waar niet iedere genealoog nu direct op zat te wachten.
550x834

In de lezing “Genetische Genealogie”, geeft de ir Erik Mols handvatten om zelf aan de slag te gaan met Genetische Genealogie in het eigen onderzoek. Erik Mols is op 13 jarige leeftijd in 1983 begonnen met genealogie en heeft een ruime ervaring in traditionele genealogie. De roots van Erik liggen in Tilburg, Boxtel, Esch, Haaren, Vught en Udenhout. Erik Mols is opgeleid aan de Wageningen Universiteit als bio-informaticus. Bio-informatica is een wetenschapsrichting welke zich onder andere bezig houdt met DNA onderzoek op de computer.
Mols heeft er ook een handboek over geschreven Het boek (ISBN 9789464484045, 223 p.) geeft je handvatten middels een onderzoek raamwerk, om volledig zelfstandig de reis van uw genen te bestuderen. In het boek worden voorbeelden van de meest toonaangevende internet databanken en DNA hulpmiddelen uitgelegd. Het boek is geschikt voor mensen die meer willen weten over stamboom onderzoek met DNA, maar zeker ook voor mensen die op zoek zijn naar een onbekend familielid.
Na de lezing is het boek te koop voor € 30,00 en kan gesigneerd worden door de auteur.
Toegang voor de leden is gratis. Niet-leden vragen wij een bijdrage van € 4,00 per persoon.

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.