In harmonie met de tijd.
175 jaar Koninklijke Vereniging Sociëteit Harmonie Asterius
De uitgave belicht het ontstaan en het dynamische verleden van deze Oisterwijkse muziekvereniging. Zondag 26 juni wordt het boek gepresenteerd tijdens het jubileumconcert van Asterius.
Harmonie Asterius kwam voort uit een boogschuttersvereniging met die naam die op 23 augustus 1846 werd opgericht in Oisterwijk. Het boogschieten is inmiddels verleden tijd, maar muziek wordt er nog steeds gemaakt. Asterius bestaat dus inmiddels 175 jaar en dat jubileum vormt de aanleiding om eens wat dieper in de historie te duiken van deze vereniging. Martin van der Waals en Piet Jacobs pakten die handschoen op. Dit boek is er het resultaat van. In harmonie met de tijdgeest is Asterius uitgegroeid tot een moderne ‘club’ die kunstzin, kwaliteit en kameraadschap hoog in het vaandel heeft.
Van een traditionele ‘geüniformeerde’ en vaak nog door de straten marcherende harmonie, waarvan de leden over het algemeen een hogere gemiddelde leeftijd hadden dan die van nu, evolueerde het gezelschap tot een orkest dat we met recht op alle gebied jeugdig kunnen noemen. Het ‘Asterius-gevoel’ bleef in al die decennia. Dat blijkt wel uit de diverse langdurige lidmaatschapsjubilea van de musici waarbij het 75-jarig lidmaatschap van Dolf Thebes wel de kroon spant. Zowel qua leden als qua muzikale opvatting is er in 175 jaar toch ook wel het een en ander veranderd.
De eerste kiosk (coll. Regionaal Archief Tilburg).
In 1882 verscheen de eerste muziekkiosk op De Lind. Daarin trad Asterius regelmatig op. Thans vinden we veelal optredens in Tiliander. Met succes werd er aan allerlei nationale en internationale wedstrijden deelgenomen. Het marcheren door de straten behoort tot het verleden. In plaats daarvan wordt er succesvol geconcerteerd op het podium. Het instapensemble en als vervolg daarop het opleidingsorkest vormen een gedegen basis op weg naar het eigenlijke grote harmonieorkest.
In bijna 200 bladzijden en met meer dan 125 illustraties nemen de schrijvers de lezer op beeldende wijze mee langs de roerige ups en downs die Asterius de afgelopen 175 jaar kende, zowel op muzikaal gebied alsook op het vlak van bestuur en verenigingsleven en haar rol in de Oisterwijkse gemeenschap. Zij hebben met veel enthousiasme aan het boek gewerkt.
Martin van der Waals is bijzonder geïnteresseerd in de geschiedenis van zijn geboorteplaats Oisterwijk. Daarover publiceert hij regelmatig artikelen in het tijdschrift van erfgoedvereniging De Kleine Meijerij. Tevens is hij actief bij de Stichting Oisterwijk in Beeld. Van zijn hand verschenen ook enkele boeken onder meer over de Russische Madame en over de opvang in Oisterwijk van evacués uit Zeeland ten tijde van de Watersnoodramp van 1953.
Piet Jacobs werkte 42 jaar in het onderwijs, eerst aan een basisschool in Oisterwijk en later als leraar Nederlands aan de hotelschool van De Rooi Pannen. Als freelancer publiceerde hij regelmatig in het Brabants Dagblad over allerlei actuele Oisterwijkse onderwerpen. Samen met Van der Waals schreef hij het succesvolle plaatjesalbum Groeten uit Oisterwijk. Alleen van zijn hand is het boek Honderd jaar Vennentheater over de historie van het Oisterwijkse openluchttoneel.
Vanaf maandag 27 juni is het boek (ISBN 978-90-832014-1-2) voor de prijs van € 11,75 verkrijgbaar bij Boekhandel Oisterwijk, Bruna Oisterwijk, Heemcewntrum van De Kleine Meijerij in Haaren en bij Novy Moergestel alsmede via de website van de uitgever www.kwartiervanoisterwijk.nl.
Plaquette R.J. Thebes 65 jaar lid, 2011 (coll. Asterius)