Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

Canon van Oisterwijk in boekvorm verschenen
Oisterwijkse historie in 82 vensters

Op 25 november verscheen het boek “Canon van Oisterwijk De ‘Parel van Brabant’ in 82 vensters”. Het boek is samengesteld door Ellen Brouwers, Anton van Dorp, Marya Hüsstege, Frans Kapteijns, Bob Keasberry en Tineke de Vaal en biedt met mooie foto’s en korte begeleidende teksten een doorkijkje naar 82 bijzondere gebeurtenissen uit Oisterwijks verleden vanaf de prehistorie tot en met 2020.

Teaser Canon van Oisterwijk kopie

De in 2010 verschenen Canon van Oisterwijk had doorkijkjes naar 54 historische gebeurtenissen. Zij kreeg een plek in het museum De Drie Deuren, ondergebracht in de kelder van de Dorpsherberg te Oisterwijk. Na sluiting daarvan verdween ze in het magazijn van heemkundekring De Kleine Meijerij. Hoog tijd om ze er uit te halen en via deze uitgave weer bereikbaar te maken voor het brede publiek, aangevuld met 28 bijzondere gebeurtenissen uit de jaren 2011-2020.
Deze Canon belicht op chronologische volgorde een aantal thema’s en momenten uit de geschiedenis van Oisterwijk. Thema’s en momenten die memorabel zijn en samen een beeld schetsen van het ontstaan van Oisterwijk en het leven van zijn inwoners. Wat maakte Oisterwijk tot de plaats die het nu is? De doorkijkjes naar het verleden leveren soms verrassende beelden op. De motteburcht, de pest, bloeiende lakenindustrie, plunderingen, kerkenbouw, de Joodse begraafplaats, KVL, openluchttheater, sigaren- en schoenenindustrie, de Voorste Stroom, Adriaen Poirters, de vrijheidsboom, bossen en vennen, het bezoek van koning Willem-Alexander, Intents en gemeentelijke herindeling zijn maar een paar onderwerpen die de revue passeren.
Tevens is in het 96 pagina’s tellende boek een overzicht opgenomen van schrijfwijzen van de naam Oisterwijk door de eeuwen heen en van zegels en wapens.
Het boek laat je op snelle en aantrekkelijke wijze kennis te maken met de ‘Parel van Brabant’.

Burgemeester Hans Janssen heeft op 25 november het eerste exemplaar in ontvangst genomen.

De uitgave ‘Canon van Oisterwijk’, een mooi decembergeschenk, (ISBN 978-90-832014-2-9) is voor € 14,95 verkrijgbaar via de website van de uitgever: www.kwartiervanoisterwijk.nl, maar ook via onder meer Boekhandel Oisterwijk, Bruna Oisterwijk, Toeristisch Informatiepunt Oisterwijk (TIP Tiliander) Heemcentrum van De Kleine Meijerij te Haaren en Johan Heeft het te Moergestel.

 

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.