Dinsdag 9 mei lezing Jos Wassink over 'Prostitutie in de vestingstad 's-Hertogenbosch in de 17e en 18e eeuw'
Op dinsdag 9 mei verzorgt
|
In 1629 werd de onneembaar geachte vestingstad ’s-Hertogenbosch veroverd door de Prins van Oranje, Frederik Hendrik. De stad en de Meierij behoorden vanaf die tijd bij de Noordelijke Nederlanden. Calvinistische regenten gingen de scepter zwaaien in de hoofdstad van de Meierij en duizenden soldaten werden ingekwartierd. Ook de Meierij kreeg na 1629 en zeker na de Vrede van Munster in 1648 te maken met calvinistische regenten en predikanten. Deze heren konden echter niet verhinderen dat daar waar soldaten waren, ook prostitutie was. Prostitutie lijkt een universeel verschijnsel. De organisatie ervan is in de loop der tijd veranderd en de maatschappij heeft grote invloed op het fenomeen.
In 2021 verscheen van de spreker Dagelijks leven in ‘ontugt’. Prostitutie in de vesting ’s-Hertogenbosch, 1629-1795. Het boek behandelt het reilen en zeilen van de vrouwen die in de achttiende en negentiende eeuw in de Brabantse hoofdstad werkzaam waren in de prostitutie.
Wassink gaat in zijn lezing niet alleen in op de organisatie van de prostitutie, maar belicht ook de maatschappelijk achtergrond van de vrouwen die erin werkzaam waren. Hij geeft een inkijkje in het dagelijks leven in de bordelen en ook de tippelgebieden komen aan bod. Den Bosch had in die periode steeds een groot garnizoen. Het zijn vooral de soldaten die klant waren. Duidelijk zal worden dat voor een groot deel van de Bossche bevolking armoede en ellende waren verweven met criminaliteit en in het bijzonder met prostitutie.
Jos Wassink studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij op het Rijksarchief Noord-Brabant en werd later gemeentearchivaris van Weert. Hij promoveerde op het proefschrift “Van stad en buitenie. Een institutionele studie van rechtspraak en bestuur in Weert 1568-1795’’. Hij was verder werkzaam als provinciaal historicus van Utrecht en als consulent bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) erfgoedgemeenschappen.
Hij heeft diverse publicaties op zijn naam staan over lokale en regionale geschiedenis en over immaterieel cultureel erfgoed. Sinds zijn pensionering is hij stadsgids in zijn woonplaats Den Bosch en geeft hij cursussen over de Brabantse geschiedenis voor HOVO Brabant Seniorenacademie.
Toegang voor de leden en bewoners van het Zorgcentrum is gratis. Niet-leden vragen wij een bijdrage van € 4,00 per persoon.