Actueel
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

Lezing over normen en waarden in de Middeleeuwen ('Niets nieuws onder de zon')

 door: Simon van Wetten
donderdag 5 maart 2020, aanvang 20.00 uur in de Kapittelzaal van Ons Koningsoord / De Schalm, Trappistinnenentuin 77 te Berkel-Enschot.

86190945 187107506030401 2735190364146106368 n         Pieter Brueghel de jongere Normen en waarden klein

Aanvankelijk, zo in de tweede helft van de 14e eeuw (zo oud zijn de oudst bewaard gebleven protocollen in Oost-Brabant), hadden de schepenen een drieledige functie: stads- of dorpsbestuurders – rechters – notarissen. De boeken waarin zij hun besluiten optekenden, noemen we protocollen.  Deze protocollen bieden een fantastisch en breed uitzicht op hoe het ooit was. Later in de tijd zijn er uitsplitsingen: er komt een aparte rol voor civiel- en crimineel recht, en het notariaat krijgt een steeds bredere aanvaarding en erkenning en neemt geleidelijk aan een deel van het administratieve werk der schepenbanken over. De schepenen zijn dan vooral de dorpsbestuurders. Sinds de kerstvakantie van 1987 is onderwijsman Simon van Wetten bezig, elke dag een uur met het maken van resumés en transcripties van eerst het Helmonds schepenprotocol (27.000 minuutakten), daarna het Gemerts schepenprotocol (ruim 30.000 minuutakten) en nu van het civiel- en crimineel archief van de gemeente Gemert-Bakel. 
Door  die jarenlange studie van oude geschriften en protocollen heeft Van Wetten een grote kennis opgedaan over de samenleving in vervlogen tijden. Door het bestuderen van de schepenprotocollen kreeg hij inzicht hoe een laatmiddeleeuwse of 17e- of 18e-eeuwse samenleving in elkaar zat, en leerde een stad, of dorp, zeer grondig kennen. Hij weet met wie de mensen ruzie hadden en waarover, of ze bemiddeld waren of juist hevig in de schulden zaten, de indeling van hun huis, de meubels, het kannetje op de schouw. Hij kent de buren en de verhouding met die buren. Deelden zij bijvoorbeeld het secreet? Hij las hun testamenten en weet wie ze aardig vonden. Hij vernam hun misdaden, hun rotstreken, maar las ook over verzoeningen, vroomheid en devotie. Hij leerde de kinderen kennen en soms ook de onechte kinderen, de beroepen en het aanzien in de gemeenschap. Alle zorgen, verdriet, brand, een pestepidemie, een dreigende plundering door een bende losgeslagen soldaten, hij heeft het met hen gedeeld!
Hij leerde dat als je dat alles beschouwt en je het vergelijkt met een gemiddelde hedendaagse voorpagina van een ochtendkrant, dat je dan ziet dat er ondanks al die eeuwen er niet zoveel nieuws is onder de zon.
In een boeiende lezing zal Simon Wetten dat gevoel over proberen te brengen. Het rechterlijk archief biedt een verrassende, soms ook onthutsende en niettemin kostelijke inkijk in het leven van alle dag in een willekeurig Brabants dorp. Want al is in dit geval het Gemerts rechterlijk archief de bron, de gebeurtenissen die uit de oude dossiers opwellen zijn typerend voor het Brabantse plattelandsleven anno toen en laten ons kennis maken met de normen en waarden, zeden en gewoonten in de dorpse samenleving van destijds.
De spreker is historicus, geschiedenisleraar, schoolleider, archiefmedewerker, heemkundige en gids. Hij woont in Gemert

De lezing is gratis voor leden van de Heemkundekring De Kleine Meijerij. Niet-leden zijn van harte welkom. Wel vragen wij aan hen een bijdrage van € 4,00.

16 NOVEMBER AANVULLING PLAATJES  BOEK ‘GROETEN UIT OISTERWIJK’

Wie zijn plaatjesboek ‘Groeten uit Oisterwijk’ nog niet vol heeft kan op
zaterdag 16 november tussen 10.00 en 13.00 uur
terecht in het Heemcentrum van Heemkundekring De Kleine Meijerij
aan de Spoorlaan 70 te Oisterwijk om zijn boek vol te maken.

De Heemkundekring heeft namelijk de beschikking gekregen over het restant boeken
en plaatjes van de winkelactie en vrijwilligers hebben
deze plaatjes gesorteerd en de lege boeken gevuld.

 Boek Groeten uit Oisterwijk 2

 Er kan niet geruild worden, daar is de lokatie niet geschikt voor.

 Wel kan men plaatjes kopen tegen een vergoeding van 00,5 euro
 per plaatje.
 Vrijwilligers hebben alle nummers al gesorteerd en kunnen u zo
 snel mogelijk helpen.
 Wie een volgeplakt boek wil hebben moet er snel bij zijn want
 de voorraad is beperkt.
 Voorlopig daarom één boek per persoon, dat u eventueel alvast
 kunt reserveren via tel. nr. 06- 57749069.
 Voor de boeken vragen we een donatie van € 10,00 ten behoeve
 van de ondersteuning van ons werk als Heemkundekring.

ARCHEOLOON: Nationale Archeologiedagen TILBURG, UDENHOUT EN LOON OP ZAND OP 11, 12 en 13 oktober 2019
Archeologiedagen

 

Voor de liefhebber van archeologie en iedereen die eens kennis wil maken met archeologie zijn er in de regio activiteiten tijdens de Nationale Archeologiedagen van 11-13 oktober 2019.

Heemkundekring Loon op 't Sandt, Heemkundekring De Kleine Meijerij en heemcentrum 't Schoor organiseren ondersteund door Brabants heem en de Archeologische Werkgemeenschap Nederland op zondag 13 oktober van 13.00  (in de flyer staat abusievelijk 11.00 uur) tot 17.00 uur het archeologisch evenement Archeoloon 2019.

Waar: In den Uilenhoek, Weteringstraat 17A te Loon Zand. Er kan worden geparkeerd bij de winkels op het Oranjeplein of bij de Wetering aan de Ecliptica.
Wat: Een expositie van archeologische vondsten uit ondermeer Udenhout, Berkel-Enschot en Moergestel, lezingen en andere activiteiten.

Ook op 11 en 12 oktober zijn er activiteiten in het kader van de Nationale Archeologiedagen.

Op 11 oktober zijn er lezingen in het Brabants Natuurmuseum te Tilburg en op zaterdag 12 november een buitendag met wandelingen en activiteiten bij Bosch en Duin, Schoorstraat 50 te Udenhout.
Zie voor meer informatie: Flyer Nationale Acheologiedagen Tilburg, Udenhout, Loon op Zand

Activiteiten georganiseerd door de gemeente Tilburg

Vrijdag 11 oktober, 19.00 – 21.30 uur

Lezingenavond, Archeologie en het Tilburgs Landschap, Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434, Tilburg

Zaterdag 12 oktober, 11.00 – 17.00 uur

Buitendag, met verschillende archeologische wandelingen en kinderactiviteiten in het Landschapspark Pauwels en de Loonse- en Drunense duinen

Vertrek vanuit Landgoed Bosch en Duin, Schoorstraat 50, Udenhout (Tilburg) 

Activiteit georganiseerd door de gezamenlijke heemkundekringen van Midden-Brabant en de AWN-afdeling Midden-Brabant

Zondag 13 oktober, 13.00 – 17.00 uur

ArcheoLoon 2019

Het evenement ArcheoLoon 2019 is vooral bedoeld voor jong en oud die kennis willen maken met archeologie. Een overzicht van de activiteiten:

  • Voor de jeugd is een archeologe aanwezig die de jeugd vraagt haar te helpen bij het opgraven en het identificeren van gevonden voorwerpen.
  • Onder voorbehoud is het voor de jeugd ook mogelijk om zelf een Romeins portemonneetje te maken, dat mee naar huis mag worden genomen.
  • Lezing door dr. Mirjam Kars over amateurarcheologie.
  • Lezing door Paul Faes over de opgravingen op het M.A.St.-terrein (een grote Duitse munitieopslag tijdens de Tweede Wereldoorlog) tussen Loon op Zand en Kaatsheuvel
  • Enkele liefhebbers uit Loon op Zand, Nieuwkuijk, Oisterwijk (Heemkundekring De Kleine Meijerij), Berkel-Enschot en Udenhout stellen een deel van hun archeologische collectie ten toon.
  • Twee metaaldetectoramateurs tonen hun vondsten uit de directe omgeving.
  • Bezoekers kunnen eigen archeologische vondsten meenemen en voorleggen aan deskundigen. De heren Van Vern (PAN-vondstenmeldingen) en Anton van der Lee zijn aanwezig om vondsten te beoordelen.
  • Expositie van vondsten uit ondermeer Loon op Zand, udenhout,  Berkel-Enschot, Moergestel, 
  • De landelijke organisatie AWN is aanwezig met literatuur.
 

Heroprichting regionale AWN-afdeling

De afdeling Midden-Brabant van AWN – de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie – is al geruime tijd niet meer actief, helaas. De heemkundekringen, waaronder die van Loon op Zand , De Kleine Meijerij en Heemcentrum ‘t Schoor die initiatief hebben genomen tot ArcheoLoon 2019 zijn van plan deze afdeling nieuw leven in te blazen. Geïnteresseerden zijn dus van harte welkom en worden verzocht zich tijdens ArcheoLoon 2019 aan te melden. Mailen kan ook: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Heemkundekring op Facebook

Sinds enkele dagen beschikt Heemkundekring De Kleine Meijerij over een Facebookpagina onder de naam Heemcentrum De Kleine Meijerij. daar vindt u steeds de meest actuele wetenswaardigheden over onze vereniging.
Facebookpagina De Kleine Meijerij

GROETEN UIT BERKEL-ENSCHOT
CULTUREEL EVENEMENT 6 september t/m 6 oktober 2019

Stichting Straat, Factorium Podiumkunsten en Stadsmuseum Tilburg organiseren van 6 september t/m 6 oktober 2019 het cultureel evenement “Groeten uit Berkel-Enschot”.
In die maand vinden in Berkel-Enschot allerlei activiteiten plaats, allemaal gebaseerd op bewonersverhalen, de geschiedenis van Berkel-Enschot en bijzondere locaties. Ook is er speciale aandacht voor onder andere: architectuur, erfgoed, dorpsnatuur en details in het straatbeeld.
Activiteiten zijn:
* Expositie in Ons Koningsoord-Berkel-Enschot
* Film
* Maken processietapijt - 7 september
* Architectuurwandeling - 8 en 29 september
* Monumentendag - 14 september
* Rondleiding Monument Van Riel - 14 september
* Fietstocht Monumentaal Groen - 18 en 22 september
* Activitiet De waarde van het bewaren (1) -  21 september
* Activiteit De waarde van het bewaren (2) - 24 september
* Slotweekend - 5 en 6 oktober
Ook verscheen er een boek "Groeten uit Berkel-Enschot". De auteurs stelden vragen aan 22 inwoners van Berkel-Enschot, jong en oud, autochtonen en nieuwkomers. Daaronder bijvoorbeeld oud-burgemeester Jan Meijs, Marcel Panis, Rinus van der Loo, Nico Kwantes, Jan Robben, Jan van Esch en De Giel. Vragen als: Hoe was het om in Berkel-Enschot op te groeien, om er een zaak te beginnen, om er naar school te gaan? Hoe werd je in Berkel-Enschot ontvangen als nieuwkomer? Waar ging je uit in het weekend, waar heb je gewoond, bij welke verenigingen was of ben je actief. Wat weet je nog van het vroegere spanningsveld tussen Berkel en Enschot? Die interviews resulteerden in 22 kleurrijke portretten. Hun verhalen en herinneringen vormen in woord en beeld de hoofdmoot van het boek Groeten uit Berkel-Enschot. De uitgave bevat unieke foto’s uit de privécollecties van de geïnterviewden en andere inwoners. In het boek worden naast de interviews ook in breder verband gebeurtenissen, personen, verenigingen en evenementen belicht uit het verleden en heden van Berkel-Enschot.

Meer informatie op: Groeten uit Berkel-Enschot

 

Bezoekadres Heemcentrum

Spoorlaan 70
5061 HC Oisterwijk
Tel: 013 528 59 96

Openingstijden Heemcentrum


iedere vrijdagmiddag
13.30 tot 16.00 uur

Openingstijden Bibliotheekwoensdag : 09.00 tot 12.00 uur
vrijdag     : 13.30 tot 16.00 uur