Actueel
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

BOMENWANDELING op zaterdag 2 juni door Mart van den Oever in het Molenpark in Boxtel
Aanvang 10 uur.
Start en parkeren: Parkeerplaats bij restaurant Molenwijk, Molenwijk 2 te Boxtel. 

Ooit, toen Molenwijk nog geen Molenwijk heette, was het een woest heidelandschap dat pas werd ontgonnen toen de papiermolen ter hoogte van het Smalwater en de Dommel werd verplaatst naar het Leyssenven. Ter hoogte van het huidige paviljoen verrees in 1819 een papierfabriek die terug te vinden is op de eerste kadastrale kaart van 1832. De naam van het latere park is hiermee verklaard...
In 1821 kwam de papierfabriek met molens in handen van de latere burgemeester van Boxtel, jonkheer A.F. Speelman van Wulverhorst, die in het gebied woonde. Rond 1830 sloot de fabriek de poort en veranderde het gebied in een landgoed. In die periode was de afscheiding tussen Nederland en België actueel en dat had gevolgen voor het gebied. In 1839 werden rond de stad ’s-Hertogenbosch vestingwerken aangelegd. Op de Essche heide werden twee redoutes aangelegd, ook in park Molenwijk verrees een verdedigingswerk dat in de volksmond bekend is als Het Fortje of de Heksenberg.
De authentieke ontwerptekeningen van landschapsarchitect Piet Hasselman, werden na grondig speurwerk gevonden in de bibliotheek van de Universiteit Wageningen. Het was Hasselman, een autoriteit als het gaat om de aanleg van Engelse landschapstuinen in de jaren dertig van de vorige eeuw, die door de gemeente Boxtel in de arm werd genomen om van Molenwijk iets fraais te maken.
Het is vooral de functie als ontmoetingsplek die Molenwijk zo bijzonder maakt..
Zoals gebruikelijk zal Mart de belangstellenden weer allerlei wetenswaardigheden vertellen over de aanwezige bijzonder boomsoorten.

We vragen een bijdrage van € 2,00 per persoon (liefst gepast). Iedereen is welkom.

Bezoekadres Heemcentrum

Spoorlaan 70
5061 HC Oisterwijk
Tel: 013 528 59 96

Openingstijden Heemcentrum


iedere vrijdagmiddag
13.30 tot 16.00 uur

Openingstijden Bibliotheekwoensdag : 09.00 tot 12.00 uur
vrijdag     : 13.30 tot 16.00 uur