Lezing over Motteburchten
Wist u dat Oisterwijk een motteburcht heeft gehad?
 

Wilt u er meer over weten?
Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft kastelenkenner Bas Aarts uitgenodigd om op donderdag 23 mei in de Voorhof, Kerkstraat 64 te Oisterwijk, om 20.00 uur een lezing over motteburchten te komen geven.
In Oisterwijk herinnert de naam Terburght nog aan de voormalige motteburcht.'Motte' komt van mota, kluit turf of aarde. De motte-burcht (of het mottekasteel) kenmerkt zich als kasteeltype door de hoofdburcht in de vorm van een geheel of gedeeltelijk kunstmatige heuvel (de motte) met een opbouw in hout of steen en de naastliggende voorburcht met woon en/of dienstgebouwen in hout of steen. Het geheel of beide elementen apart zijn in de regel omgracht. De hoogte van de motte kan variëren van enkele meters tot ruim 20 m. De motte-burcht als kasteeltype komt in geheel West-Europa voor, zowel in het laagland als in heuvelachtig terrein. De vroegste mottes dateren uit de 10de eeuw. In de loop van de 13de eeuw worden de meeste mottes verlaten of omgebouwd tot een meer modern kasteeltype. De mottes in Nederland geven een goed beeld van het verschijnsel in al zijn facetten en van de huidige stand van zaken in het Europees onderzoek. De oudste dateren van omstreeks 1000. (Montferland, Mergelpe, Leiden, Westkerke). Verschillende mottes blijken verstopt te zitten in een latere ombouw (Heeswijk, Batenburg, Bergh, Waardenburg). De zogenaamde 'vliedbergen' in Zeeland zijn in de regel verlaten mottes.

Drs Bas Aarts studeerde geschiedenis in Tilburg en Nijmegen en was van 1971 tot 2011 werkzaam als docent geschiedenis in Eindhoven. Daarnaast heeft hij vele publicaties op zijn naam staan op regionaal-historisch en castellologisch gebied. Verder is hij onder meer
Redacteur van Het Brabants Kasteel,voorzitter van de Vereniging Vrienden van Brabantse Kastelen en lid van de Nederlandse Kastelenstudiegroep en Aedificium forte.

Toegang voor de leden is gratis. Niet-leden vragen wij een bijdrage van € 4,00 per persoon.