Over ondermeer de boerderij Torenstraat 20 te Haaren ooit in bezit van een Rotterdamse rijke juffer, kasteel Nieuwenhof te Moergestel en Belgische Vluchtelingen in Esch
Sjan Traa schrijft in het nieuwe nummer van het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij (2014, nummer 4) over een boerderij die tot 1930 aan de Torenstraat 20 stond. Deze boerderij was het bezit van een rijke Rotterdamse juffrouw. Zij heette Maria Catharina van Dooren (1769-1832), was ongehuwd, rijk en had een Stichting opgericht ter bestrijding van armoede. In 1872 werd de boerderij tijdens een openbare verkoping gekocht door Helvoirtenaar Martinus van de Ven. Die verpachtte de boerderij onder andere aan Anthony Schoenmakers en later aan Francis Matthijssen. In 1930 bouwde kleinzoon Cornelis een nieuw woonhuis met een stal en werd ede boerderij gesloopt. Later kwam op deze plek de Micromarkt.
Joost van der Loo verhaalt over de uit Haaren afkomstige broers Lambertus en Johannes van der Voort die na hun huwelijk vanuit hun latere woonplaatsen Berkel-Enschot en Loon op Zand naar Amerika emigreerden in het begin van de vorige eeuw.
In de reeks ’Beelden uit de mobilisatiejaren 1914-1948’ besteedt Anton van Dorp aandacht aan een aan de Belgische vluchtelingen waaronder veel Paters Scheutisten, die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Esch onderdak vonden. Onder hen was ook de befaamde fotograaf Gustaaf Drossens.
Wim van der Wouw maakt ons deelgenoot van de ervaringen die zijn vader Tinus van der Wouw opdeed tijdens zijn mobilisatie in het kader van de Eerste Wereldoorlog. Deze Oisterwijkse landbouwer kwam op als landweerman en vertrok onder andere naar Boxtel, Bergen op Zoom en Halsteren. Wim herinnert zich het verhaal van zijn vader over het ‘Klaveren Vrouwke’ uit St. Willibrord nog heel goed.
Interessant is verder ook het artikel van Frans Goris over de heerlijkheid Moergestel en kasteel Nieuwenhof. Henk Haen gaat uitgebreid in op de versieringen in de vorm van een kunstzinnige levensboom die door de Limburgse kunstenaar Jacques Verheijen zo’n zestig jaar geleden werden aangebracht in de Mariakapel aan de Schoorstraat in Udenhout..
Verder een aantal boekbesprekingen waaronder het zeker voor Oisterwijkers niet onbekende boek boek “De fluit van de puddingfabriek” en de uitgave“Grenzeloos Tilburg 1914-1918. Een stad vol vluchtelingen “. Daarin wordt ook aandacht besteed aan de opvang van Belgische vluchtelingen in de Rendierhoeve te Berkel-Enschot en in Udenhout. Een bijzondere vluchteling was de kunstenaar Carl Itschert die voor hem en zijn vrouw een landhuis annex atelier ‘Mariahofke’ liet bouwen aan de Bosscheweg te Enschot.
De webtip gaat over de vernieuwde website van het Brabants Historisch Informatie Centrum www.bhic.nl. waarop nu ook veel scans van schepenakten van Helvoirt en Esch te vinden zijn.
Download hier de Inhoud "De Kleine Meijerij" 2014-4 december