OVER DE EERBIEDWAARDIGE ZUSTER MARIE BENITIA LAPIEN
Martin van der Waals opent het nieuwe nummer van de 66ste jaargang van het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij (2015, nummer 2) met een artikel over Jana Lapien. Jana, geboren in 1878, is de enige vrouw uit de Oisterwijkse familie Lapien die voor een leven als kloosterzuster koos. Als soeur Marie Benitia trad zij in1901 in in het klooster van de zusters Penitenten-Recollectinen te Roosendaal. Ze zou er ook haar vijftig-jarig kloosterjubileum vieren. In 1954 overleed zij na een God- en congregatiegewijd leven. Van der Waals beschrijft uitgebreid haar leven en werken mede op basis van een brief van haar hand en een In Memoriam dat door een kloosterzuster werd opgesteld.
Wim van de Wouw heeft zijn herinneringen aan het papier toevertrouwd over de gebeurtenissen op 12 mei 1940, buurjongen Kees Keuninckx, de bevrijding van Oisterwijk in 1944 en de evacuees uit Oirschot en Best die tijdens de Tweede Wereldoorlog op de ouderlijke boerderij Kivietsblek verbleven.
Gerard Willems besteedt vervolgens aandacht aan het feit dat vrijwilligers van de Stoommachine van de KVL bij toeval het oudste reliek van de leerfabriek konden redden. Het betreft een stuk industrieel erfgoed uit 1906 namelijk de eerste stoomketel die bij de KVL werd geplaatst. De restanten van deze ketel lagen opgeslagen op het terrein van een ijzerrecyclingmaatschappij en hadden gelukkig hun weg naar de Hoogovens nog niet gevonden.
Nol van Harrieje verhaalt onder de titel ‘De levenslóop van un mèllekbus’ in een rijmdicht in dialect over een melkbus die zijn leven sleet in Moergestel.
In het artikel Misje spelen vertelt André Witlox over een favoriet rollenspel uit zijn jeugd dat door hem en andere buurtkinderen op de zolder van het ouderlijk huis te Udenhout werd opgevoerd in de tijd van het Rijke Roomsche Leven zo’n zestig jaar geleden.
In de reeks ’Beelden uit de mobilisatiejaren 1914-1948’ schrijft Anton van Dorp over de ingekwartierde militairen in Helvoirt, veelal huzaren. Een mooie foto van militairen ingekwartierd bij de familie Timmermans, maar ook het verhaal van een relletje dat zich voordat rondom de inkwartiering van huzaren op de boerderij van Wilhelmus van Iersel in de Torenstraat. Dat relletje leidde tot kapotte ruiten en dakpannen en haalde onder de kop “bombardement” zelfs de landelijke pers.
Cees Verhoeven laat ons weer meegenieten van en aantal Haarense zegswijze en de webtip voert ons mee naar de site www.geschiedenislokaal,nl van het Regionaal Archief Tilburg.
Verder een aantal boekbesprekingen waaronder een biografie over Piet van Tienhoven, de 3-delige Oisterwijkse DVD-serie Verzetstrijders van de Straat en de Unentse Sprokkels.
Download hier de Inhoud "De Kleine Meijerij" 2015-2 juli