Vlugschriften (uitgaven)
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

OVER DE MOERGESTELSE DORPSPOMP EN EEN OISTERWIJKSE BLINDGANGER

Noud Smits schrijft in het nieuwe nummer van de 66ste jaargang van het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij (2015, nummer 3) over de bouw van het Moergestels gemeentehuis en de voorgeschiedenis van de Moergestelse dorpspomp. In 1926 nam het toenmalige college van Burgemeester en Wethouders het besluit tot “het plaatsen eener pomp op het zogenaamde kermisterrein”. Zo gezegd zo gedaan, maar na het aansluiten van de panden in Moergestel op het waterleidingnet (1955) raakte de pomp in onbruik. In het kader van de herinrichting van het St. Jansplein kwamen er initiatieven tot het laten herleven van de pomp. Mede door de inzet van enthousiaste vrijwilligers werd de pomp verplaatst en gerestaureerd en kon op 28 augustus 2015 een “herboren” dorpspomp in volle glorie in gebruik genomen worden.
Frans Goris verhaalt over de architect Jacques van Gils (1865-1919) die een groot deel van zijn kinderjaren in Moergestel doorbracht.
Gerrit van Heeswijk geeft ons een inkijkje in de toeristische gids over Nieuwkerk en omstreken waarin de uit België afkomstige Albert de Meester de Betzenbroeck de bezoeker ook naar Oisterwijk en Udenhout laat gaan.
Wim van de Wouw neemt de lezer mee door het beekdal van de Reusel en de natuur van de Moddervelden langs de Kivietsblekweg. Charles van den Berg verhaalt over een blindganger die zich in de nacht van 25 op 26 oktober 1944 tijdens de bevrijdingsgevechten rondom de Petruskerk door het plafond van de slaapkamer van zijn ouderlijk huis aan de Pastoor van Rijckelstraat boorde. Gelukkig ging die granaat niet af en het projectiel werd enkele dagen later door de toenmalige Explosieven Opruimingsdienst onschadelijk gemaakt.
Als aanvulling op zijn artikelen over de Renata spreekmachinefabriek van Biemans en De Kuyper, in de eerste helft van de vorige eeuw gevestigd aan de Spoorlaan 70 te Oisterwijk, vertelt Martin van der Waals over de vondst van een originele Renata tafelgrammofoon uit 1927 met bijbehorend naamplaatje.
Henk Haen laat in een rijk geïllustreerd artikel zien dat heel wat Udenhoutse huizen voorzien zijn van mooi siermetselwerk op de gevels: “huizenkant in Udenhout”.

In de reeks ’Beelden uit de mobilisatiejaren 1914-1948’ schrijft Anton van Dorp over de ingekwartierde militairen in Udenhout en Biezenmortel. De webtip voert ons mee naar de Wiki Udenhout die recentelijk in gebruik genomen is en een schat aan online informatie biedt over Udenhout en Biezenmortel te vinden op http://wiki.regionaalarchieftilburg.nl/portaal:Udenhout

Verder een stukje van Noud Smits over Grootmoe en een aantal boekbesprekingen waaronder Van Acacia tot Zilverlinde, de nieuwe delen 5 en 6 in de Oisterwijkse Historische Brochurereeks resp. over 100 jaar openluchttoneel in Oisterwijk en over 150 Jaar Spoor in Oisterwijk, de Unentse krant en de Open Monumentendag 2015.

 

Download hier de Inhoud "De Kleine Meijerij" 2015-3 oktober

 

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.