Over Arnold Meijer, het Moergestels Kasteel en een Gelderse verpanding
Het graf van Arnold Meijer, of beter gezegd de ruiming daarvan, is de afgelopen weken regelmatig in het nieuws geweest. Het nieuwe nummer van het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij (2016, nummer 3) bevat een artikel van Ad van den Oord waarin hij schrijft over de Oisterwijkse periode van Arnold Meijer, oprichter en voorman van het fascistische Zwart Front, en diens begrafenis vanuit de Joanneskerk op 21 juni 1965. Meijer die naast zijn omstreden politieke activiteiten tijdens de oorlogsjaren in Oisterwijk ook een champignonkwekerij dreef en in 1956 restaurant annex bungalowpark De Rosep begon. Bij het artikel ook een selectie van foto’s uit de fotoreportage die fotograaf Vlaminckx van de begrafenis maakte. Weinigen weten overigens dat Meijer ook een aantal jaren op het seminarie te Warmond (1926-1931) heeft doorgebracht. André van Noort gaat in zijn artikel uitgebreid in op deze bijzondere periode uit het leven van Meijer.
Frans Goris publiceert deel 2 van studie naar de mysterieuze geschiedenis van het Moergestelse kasteel van Audevoorde. Hij neemt de lezer mee op zijn zoektocht in oude archieven naar het ‘chateau avec le fort d’Audevoorde en Gestele’, een intrigerende zinsnede uit een boek van de Belgische genealoog De Veganio (17244-1794). Goris toont aan dat Moergestel dus naast het Hooghuis en Nieuwenhoff nog een derde ‘kasteel’ heeft gekend. Het goed Audevoorde werd al vermeld in 1415.
In de reeks ’Beelden uit de mobilisatiejaren 1914-1948’ besteedt Anton van Dorp aandacht aan de militairen die in de periode 1914-1918 in Berkel-Enschot en Udenhout ingekwartierd waren.
Mark Vermeer schrijft over de verpanding van Kwartier en vrijheid Oisterwijk halverwege de veertiende eeuw toen dit gebied onder Gelders bestuur kwam en dus even geen deel uitmaakte van het hertogdom Brabant.
Piet van Gerven uit Esch verhaalt over zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Esch.
De webtip voert ons mee naar de website www.openarch.nl. Open Archieven is een zoekmachine voor genealogische gegevens.
Verder weer een aantal Haarense zegswijzen van Cees Verhoeven. De boekaankondigingen attenderen de lezers op recent verschenen historische boeken te weten: 50 jaar Trappaf Oisterwijk, 50 jaar Levenskerk. Een sprituele proeftuin (Oisterwijk) en Over de Melkfabriek St.-Isidorus te Udenhout.
Download hier de Inhoud "De Kleine Meijerij" 2016-3 september