Vlugschriften (uitgaven)
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

Over Moergestelse archeologie, Kasteel Nemerlaer en Maastedöllekes raope

In het nieuwe nummer van het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij (2016, nummer 4) schrijft Gerard Willems over de archeologische opgraving op het Moergestels molenveldje. Naast aardewerk uit de Romeinse tijd kwamen daarbij ook sporen van prehistorische bewoning aan het licht.
Nol van Harrieje verhaalt in dialect over het oude gebruik om ‘Maastedöllekes te raope’ als brandstof voor de kachel.

Rien de Visser schrijft uitgebreid over kasteel Nemerlaer in Haaren. Hij neemt ons mee in de bouwhistorie, de bonte kamers en de wonderlijke wereld van de bewoners waaronder juffrouw Koosje en jonker Alberic. Ook voert hij Piet Snickers die in 1880 het kasteel restaureerde ten tonele. De bekwame tekenkunstenaar en architect Snickers, leerling van Pierre Cuypers, was van omstreeks 1870 tot 1895 huisarchitect van de jonkers Van den Bogaerde.

De stalmis te Esch, de herstelde traditie van de Mis voor de vruchten der aarde is het onderwerp van de bijdrage van Theo van Dooren. Deze Mis wordt al zo’n 30 jaar gehouden in een stal bij een boerderij op het Overeind te Esch in de week voor hemelvaart als bidstonde voor de vruchten der aarde.

Henk Haen laat in een leuk geïllustreerd artikel zien welke verschillende typen levensbomen er in Udenhoutse bovenlichten te vinden zijn.
In de reeks ’Beelden uit de mobilisatiejaren 1914-1948’ besteedt Anton van Dorp aandacht aan de militairen die in de periode 1914-1918 in Haaren ingekwartierd waren bij de familie Vugts. Ook daarbij opgenomen zijn twee foto’s van hoefsmid Koos Vermeer die zeker goed te werken had in die jaren aangezien er naast manschappen ook veel paarden ingekwartierd waren die regelmatig voorzien moesten worden van nieuwe hoefijzers.

De webtip voert ons mee naar de website www.huygens.knaw.nl Via deze site zijn een groot aantal wetenschappelijke databanken te raadplegen onder meer het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland en een databank Sport.

Verder weer een aantal Haarense zegswijzen van Cees Verhoeven, een artikel over Wim de Bakker uit Oisterwijk die onderscheiden werd met de prestigieuze Knippenbergpenning. De boekaankondigingen attenderen de lezers op recent verschenen historische boeken te weten: het Moergestels straatnamenboekje, het Moergestels Kroegenboekje dat je de weg wijst op de Moergestelse Kroegentocht, Grasduinen in een oud fotoboek van amateur-fotograaf Peer Ven uit Biezenmortel, 100 verhalen van de Looierij. 100 jaar KVL Oisterwijk en de gedichtenbundel Oisterwijk, parel van Inspiratie.
Het nummer sluit met de Jaarinhoud van 2016.

 

Download hier de Inhoud "De Kleine Meijerij" 2016-4 december

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.