Vlugschriften (uitgaven)
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

NIEUW KLEURRIJK NUMMER DE KLEINE MEIJERIJ

Over de markante Moergestelnaar Louis Helmer, Helvoirtse kunstwerken en Udenhoutse bedrijven

Een groot deel van het nieuwe nummer van het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij (2017, nummer 1) wordt gevuld met het artikel van Martin van der Waals over het korte maar markante leven van Moergestelnaar Louis Helmer, missionaris van het Heilig Hart. Geboren in1909 trad hij in bij de Missionarissen van het Helig Hart en werd hij in 1933 priester gewijd. Iets langer dan een jaar na zijn priesterwijding vertrok pater Aloysius Helmer naar de missie in Nederlands-Indië. Hij werd er pastoor. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij geïnterneerd in Makassar. Uit die periode zijn brieven van hem aan zijn familie bewaard gebleven waarvan er enkele zijn opgenomen in het artikel. Op 19 september 1946 keerde hij vanuit Nieuw-Guinea terug naar Nederland. Hij kwam terug in Moergestel. Zijn verblijf zou echter kort zijn want op 1 februari 1946 overleed hij ten gevolge van een tragisch verkeersongeval in zijn geboortedorp. Het Pater Helmerplein is naar hem vernoemd.

Gerard Willems schrijft in het kader van bewarens- en bekijkenswaardig ‘klein’ heemkundig erfgoed over de expositie die tijdens Wiekentkunst vorig jaar in De Verdieping werd gehouden over de geschiedenis van Moergestel.

In de reeks ’Beelden uit de mobilisatiejaren 1914-1948’ besteedt Anton van Dorp aandacht aan de militairen die in de periode 1914-1918 in Helvoirt ingekwartierd waren alwaar ook een bijzonder legerkamp was ingericht.

Anton van Dorp schrijft verder over de relatie tussen de kunstenaars Barbiers en Helvoirt. Pieter Barbiers IV (1798-1848), onderwijzer ‘in den handteekenkunde’ aan de Koninklijke School voor Beeldende Kunsten te ’s-Hertogenbosch, maakte een mooie gewassen pentekening met de titel Gezicht op kerk en dorp van Helvoirt. Een tekening die zich sinds kort in de Brabant-Collectie van de Universiteit van Tilburg bevindt.  Een broer van zijn opa, Pieter Barbiers II Pieterszn (1749-1842) maakte een romantische schildering van een landhoeve te Helvoirt. Dit schilderij werd in 1816 aangekocht door het Rijksmuseum.

Joost van der Loo belicht in zijn bijdrage aan de hand van briefhoofden een viertal Udenhoutse bedrijven te weten kolenbedrijf wed. M. van Beek-Voermans, herenkleermakerij C.A. van Iersel, woninginrichter C. de Weijer-Dalleu en aannemers- en betonbedrijf Gebroeders Vercammen.

De webtip wijst op de website www.doodgewonedingen.nl over Brabantse begraafplaatsen. Cees Verhoeven laat ons weer kennis maken met enkele Haarense zegswijzen. De boekaankondigingen attenderen de lezers op recent verschenen historische boeken: Koninklijke Harmonie Moed en Volharding Cecilia Udenhout, Door de ramp getroffen over de watersnoodramp van 1953 en de opvang van evacués in het Oisterwijkse vakantiepark De Staalberg en Verdwenen Rauwbraken, de geschiedenis van een roemrijk Tilburgs buitengebied

 

Download hier de Inhoud "De Kleine Meijerij" 2017-1 maart

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.