NIEUW KLEURRIJK NUMMER DE KLEINE MEIJERIJ
Over de beroemde Moergestelse klokkengieter Willem Witlockx, militairen in Heukelom en een stille beeldenstorm in Udenhout
Het nieuwe nummer van het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij (2017, nummer 2) opent met een artikel van Frans Goris over de beroemde Moergestelse klokkengieter Willem Witlockx. Het is het verhaal van een eenvoudige Moergestelse weesjongen die het bracht tot vermaarde ‘clock en beyaert gieter’ te Antwerpen en ‘gesworen canon gieter’ voor keizer Karel VI. Willem werd geboren in 1669. Zijn ouders waren geboren en getogen Moergestelnaren. Zijn vader Bernard Peeters Witlockx overleed een maand na de geboorte van Willem en op 12-jarige leeftijd verloor hij zijn moeder Maria Willems Walschots. Willem ging enkele jaren werken op de Moergestelse watermolen en vertrok 1688 naar Antwerpen. Daar bekwaamde hij zich in het werk van het gieten van klokken, het maken van beiaards, kanonnen en ook vijzels. Een door hem gemaakte bronzen vijzel werd overigens eind 2016 in Oisterwijk geveild. Willem stierf in Antwerpen in 1733. Klokken van hem zijn onder meer te vinden in Tienen, in Breda en in het paleis van de Portugese koning Johan V te Mafra. Goris besteedt in de bijlagen bij zijn artikel aandacht aan de familierelaties van Willem en geeft een overzicht van het werk van Willem Witlockx.
In de reeks ’Beelden uit de mobilisatiejaren 1914-1948’ besteedt Anton van Dorp aandacht aan de inkwartiering van militairen in Heukelom tijdens de Eerste Wereldoorlog. Onder hen 100 man van de vrijwillige Landstorm uit Rotterdam deel uitmakende van het Korps Koninklijke Scherpschutters die in 1915 met vertoon naar Heukelom trokken. In het artikel ook een mooie foto van keukenpersoneel met een keukenwagen.
Henk Haen vertelt onder de titel Stille beeldenstorm te Udenhout over het aanwezig zijn van talrijke heiligenbeelden in het vroegere Udenhout en het eigenlijk stilzwijgend verdwijnen van een groot deel daarvan. Het artikel is geïllustreerd met mooie foto’s van heiligenbeelden uit Udenhout.
De webtip wijst op de website www.culturele-kring-adriaen-poirters.nl van de in Oisterwijk gevestigde Stichting Culturele Kring Adriaen Poirters. Op deze site vind je de historie van de Kring maar ook samenvattingen van door hen georganiseerde lezingen.
De boekaankondigingen attenderen op recent verschenen historische boeken: 1962-2017: 55 jaar carnaval: Kroniek van 55 jaar Moergestelse carnavalscultuur geschreven door “Pierewaaier” Jan Denissen; een informatief boekje getiteld Groot Seminarie Haaren, Lager Haaren in vogelvlucht over het ontstaan van het Groot Seminarie teHhaaren en in het bijzonder de tijd tijdens de Tweede Wereldoorlog dat er een Duitse Polizei- en Untersuchungsgefängnis in gehuisvest was. Verder nog aandacht voor een wetenschappelijke studie naar een aantal vennen uit Oisterwijk en Moergestel (Een eeuw monitoring van vennen in Midden-Brabant: basis voor adequaat beheer) ter beschrijving van hun natuurlijke situatie en de effecten van genomen beheermaatregelen. Onderwerp van studie waren onder andere het Kolkven, Goorven, Galgeven en Belversven.
Download hier de Inhoud "De Kleine Meijerij" 2017-2 juli