Vlugschriften (uitgaven)
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

NIEUW KLEURRIJK NUMMER DE KLEINE MEIJERIJ
Over de Rendierhoeve en nieuwe informatie over de Joodse begraafplaats

 

Het eerste nummer van de nieuwe jaargang van het  heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij opent met een door vice-voorzitter Anton van Dorp geschreven In memoriam waarin hij terugblikt op de betekenis die de op 30 december 2017 overleden oud-voorzitter en ere-lid Noud Smits voor de vereniging heeft gehad.

Ruim een maand daarvoor had de redactie van Noud Smits nog een uitgebreid artikel ontvangen met wetenswaardigheden over de Rendierhoeve ten behoeve van plaatsing in het vlugschrift. Het eerste deel van dit artikel is nu opgenomen in deze aflevering, bijzonder jammer dat Noud dit niet meer heeft mogen meemaken. In dit eerste deel wordt de komst van de wielerbaan besproken die rond 1900 op de plek van de bebouwing van wat we nu kennen als de Rendierhoeve werd aangelegd nabij café Halfweg aan de weg van Tilburg naar Moergestel. Na de wielerbaan kwam er een refugiehuis, tijdelijk klooster, voor uit Frankrijk gevluchte trappistinnen en tijdens de Eerste Wereldoorlog huisden er militairen en Belgische vluchtelingen. De Tilburgse fabrikantenfamiliefamilie Van den Bergh kocht het in 1917 en gezien het beeldmerk van de Aabe-fabrieken kreeg het pand de naam Rendierhoeve. Meer over het pand na die tijd volgt in het tweede deel dat in nummer 2 zal verschijnen.

Kees Welmers schrijft over de voortgang die geboekt wordt met het laten vertalen van de in een mengelmoes van Hebreeuws en Jiddisch geschreven manuscripten van de oude Joodse gemeente te Oisterwijk. De manuscripten stammen uit de tweede helft van de 18e eeuw en zijn alleen door specialisten te vertalen naar hedendaags Nederlands. Kortom, een stevige klus, maar wel belangrijk omdat het unieke en rijke bronnen zijn van een landelijke gemeenschap. Er worden overigens nog sponsoren gezocht voor het project.

Henk van Helvert tekent een aantal herinneringen op aan de op 10 december 2017 overleden Kees Verhoeven, beter bekend bij onze lezers als de schrijver van de artikelenserie ‘Haarense Zegswijzen’. Wim de Bakker maakte er een kwartierstaat bij en uit de nog aanwezige voorraad Haarense Zegswijzen worden weer enkele zegswijzen in dialect gepubliceerd.
Verder een artikel van Anton van Dorp over slager Gerrit Janse uit Udenhout die tijdens de Eerste Wereldoorlog gemobiliseerd werd en zijn vak in het leger moest gaan uitoefenen.
De webtip wijst op de website www.canonvanesch.com opgezet door Theo van Dooren waarin hij in meer dan 100 afbeeldingen de geschiedenis van Esch toont. Een mooi initiatief waarmee onze Kring over twee canon beschikt. Oisterwijk had er namelijk ook al een. Benieuwd wanner de andere plaatsen volgen.

De boekaankondigingen attenderen op recent verschenen historische boeken: over 100 jaar Nieuwsklok, over verhalen over joden en christenen in ‘Groot’-Tilburg, grammofoonplatenpionier J.M. Beekmans en in Symboliek van een toren gaat het over de toren van de Helvoirtse Nicolaaskerk.

Bent u geen lid en wilt u een aflevering bestellen/kopen?

Losse nummers (Euro 5,00 excl. porto) zijn te bestellen bij het secretariaat: H. van Helvert, Plataanlaan 6, 5076 ED Haaren 0411-622230
Ook verkrijgbaar bij:
* Heemcentrum De Kleine Meijerij (vrijdagmiddag van 13.30-16.00 uur) Spoorlaan 70 te Oisterwijk;
* Boekhandel Oisterwijk, Kerkstraat 2 te Oisterwijk;
* Boekhandel Verrijt, Winkelcentrum Eikenbosch te Berkel-Enschot;
* Spar Kuijpers, Looiershof 40 te Esch;
* Albert Heijn, Monseigneur Bekkersplein 3 te Haaren;
* Mitra Slijterij, Kerkstraat 30 te Helvoirt;
* Novy van wezel, Rootven 10 te Moergestel;
* Boekhandel Nogmaals kantoor- en kadoartikelen, Kreitenmolenstraat 39 te Udenhout.

Download hier de inhoudsopgave Inhoudsopgave De Kleine Meijerij 2018-1

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.