NIEUWE AFLEVERING DE KLEINE MEIJERIJ
Op het terrein van Hotel de Leijhof aan de Oisterwijkse Heusdensebaan staat een ‘Thuja Plicata’, een meerstammige Reuzenlevensboom. Bomenkenner Mart van den Oever beschrijft in de nieuwste aflevering van het vlugschrift van De Kleine Meijerij deze boom en de locatie waarop hij staat op boeiende wijze.
Het nummer opent overigens met een verhaal over het aloude Moergestelse schuttersgilde. Frans Goris neemt ons mee terug naar de 17e eeuw (1658) Toen werd naar verluidt een kopie vervaardigd van de oude gildekaart van het gilde Sint Sebastiaan en Sint Barbara. De kopiist plaatste op het nieuwe voorblad een raadsel. De lezer wordt de kans geboden zelf het raadsel op te lossen.
Op 5 juni 2020 overleed de eminente heemkundige Jan Franken. Anton van Dorp schreef voor dit nummer een portret van Jan, dat ingaat op zijn grote kwaliteiten als schrijver, heemkundige, en maatschappelijk betrokken mens. Jan heeft veel voor de vereniging betekend, en dat komt in dit portret terecht op een mooie wijze tot uiting.
De bijdrage van Petra Robben (Stadsmuseum Tilburg) gaat in op de kapel van Heukelom en de kruisbeelden op het Heuveltje in Berkel en het Zwaantje in Enschot. De kapelletjes en ‘crucifixen’, onderdeel van de volksdevotie, waren eigenlijk bedoeld om de gelovige katholieke mens in het openbaar te blijven wijzen op de noodzaak tot inkeer te komen.
De Essche Lia Martinali maakte, als eerbetoon aan de “Zwarte zusters van Esch” een beeld, dat op 17 maart 2020 werd geplaatst op de hoek van de Dorpsstraat en het Nieuwland. Anton van Dorp schrijft over het kunstwerk en de maakster ervan.
Mark Vermeer beschrijft het rechterlijk apparaat zoals dat in Oisterwijk functioneerde in de 16e eeuw. In onze tijd kennen we de ‘deurwaarders’, die als het ware de uitvoerende tak zijn van het rechterlijk stelsel. Hoe dit ‘systeem’ in de 16 eeuw werkte wordt in dit verhaal uitgebreid uiteengezet.
Joost van der Loo volgt in het eerste deel van zijn artikel ‘Een stamboom via de vrouwelijke lijn’ een dergelijke lijn in zijn eigen familie. Vanaf rond 1661 komen een tiental generaties aan bod. Er komen verschillende vrouwenlevens voorbij, van kloosterzuster tot ongehuwde moeder.
In het slotartikel van dit nummer vertelt Anton van Dorp erover hoe Johannes Vugs uit Enschot zijn melkdiploma behaalde, en over de geschiedenis van het ‘handmelken’. Dit stuk maakt duidelijk dat hier nog heel wat bij kwam kijken.
Literatuursignalementen in dit nummer
- Brabants dagboek 1935-1950 van Hans Smulders.
- De 17e editie van Unentse sprokkels, waarin o.a. het jaarverslag van Heemcentrum ’t Schoor.
- Dragers van hoop is de titel van een nieuw boek over de Missiezusters van O.L.V. van Afrika.
- Plakplaatjes-verzamelalbum dat op initiatief van de Plus Supermarkt verscheen over Udenhout en Biezenmortel.
- Webtip is deze keer de webpagina van de Stichting Bernard van Dam/ Brabants dorpsleven.
Voor de inhoudsopgave zie: Inhoud De Kleine Meijerij 2020 # 02
Bent u geen lid en wilt u een aflevering bestellen/kopen?
Losse nummers (prijs: Euro 6,00 excl. porto) zijn te bestellen bij het secretariaat: H. van Helvert, Plataanlaan 6, 5076 ED Haaren, 0411-622230 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Losse nummers van De Kleine Meijerij zijn ook verkrijgbaar bij Boekhandel Oisterwijk, Kerkstraat 2 te Oisterwijk, in het Heemcentrum van De Kleine Meijerij (vrijdagmiddag van 13.30-16.00 uur) aan de Spoorlaan 70 en verder bij:
* Primera Koningsoord, Winkelcentrum Koningsoord te Berkel-Enschot;
* Spar Kuijpers, Looiershof 40, 5296 NS te Esch;
* Albert Heijn, Monseigneur Bekkersplein 3 te Haaren;
* Mitra Slijterij, Kerkstraat 30 te Helvoirt;
* Novy Van Wezel, Rootven 10, 5066 AW Moergestel;
* Fotogalerie Angelique, Kreitenmolenstraat 34, 5071 BE Udenhout.
Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout: www.dekleinemeijerij.nl