Vlugschriften (uitgaven)
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

Martin Beekmans met zijn muziekzaak was in de tweede helft van de vorige eeuw een begrip in Oisterwijk. Menig Oisterwijker zal bij hem in zijn winkeltje in de Pastoor van Beugenstraat ooit een radio, TV, platenspeler, grammofoonplaat, muziekcassette of CD gekocht hebben. Het winkeltje dat ook bekend was onder de naam Discotaria Beekmans en later Beekmans-Disco.

 

In het net verschenen nieuwe nummer (aflevering 2) van het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij schetst Martin van der Waals uitgebreid het leven van deze spraak- en muziekmakende Oisterwijker. In zijn zaak ontving Beekmans regelmatig populaire artiesten zoals Johnny Woodhouse, Ronnie Tober en the Shuffles. Een activiteit die hij ook ontplooide was het plaatsen van TV-antennes op daken. Hij deed dit samen met Jan Kosters, in het Oisterwijkse ook wel bekend als “de Tarzan”. In dit nummer ook het tweede deel van het artikel van Frans Goris over de familie Vorsterman van der Oijen. Deze protestantse familie zou vanaf 1816 ruim 100 jaar prominent aanwezig zijn in het Roomse Moergestel. Zij bezat een groot aantal landerijen rond hun woonstee de buitenplaats Het Jagthuis. Later vestigden ze zich langs de Oisterwijkseweg nabij het Putven in het huis De Nagtegaal. Hun aanwezigheid was niet altijd onbesproken, maar de Vorstermannen van Oijen droegen actief bij aan de ontwikkeling van landbouw en nijverheid in Moergestel.

Ging het in deel 1 vooral over Abraham Vosterman van Oijen(1767-1825) en diens zoon Constantijn Johannes (1814-1889). In dit deel staan de kinderen van Constantijn centraal waaronder de bekende hoofdonderwijzer en veelweter George August en de befaamde Antonie Abraham die zich toelegde op heraldiek en auteur was van de spraakmakende driedelige uitgave Stam- en wapenboek van aanzienlijke Nederlandsche familiën. In de reeks over de middeleeuwse bossen in de Meijerij vertelt Hein Vera dit keer over de ontwikkelingen die zich in en in de directe eeuwen na de Middeleeuwen in de landbouw voordeden. Het verbouwen van spurrie, de ontginning van de heide en andere woeste gronden, het drieslagstelsel en de potstal passeren ondermeer de revue.

Verder bevat het heemkundetijdschrift nog een aantal nieuwe boekaankondigingen.

Download hier de gehele inhoud Inhoud DKM 2013 nr 2 (juni)

 

 

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.