Vlugschriften (uitgaven)
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

“BIEMANS EN SPREEKMACHINEFABRIEK RENATA” HET VERHAAL VAN EEN OISTERWIJKS BEDRIJF VAN GRAMMOFOONS EN RADIOKASTEN IN DE KLEINE MEIJERIJ


Wist u dat aan de Parallelweg, thans Spoorlaan geheten, voor de Tweede Wereldoorlog een fabriekje van grammofoons, radio- en luidsprekerkasten was gevestigd waarvan de faam ver over de landsgrenzen bekend was. “Renata” was de naam en de NV werd geleid door de gebroeders Janus en Johan Biemans en jonkheer Jac. De Kuyper. Geen onbekende namen in Oisterwijk. In vele huisgezinnen stond een radio- of grammofoonkast van het merk Renata. Martin van der Waals verdiepte zich in de historie van deze fabriek die in 1927 gesticht werd en na een felle brand in 1931 opnieuw begon. Het tij zat niet mee en begin jaren veertig ging de onderneming in liquidatie. Janus Biemans, die inmiddels de radiocentrale exploiteerde, kwam op tragische wijze door een granaatscherf om het leven tijdens de bevrijding van Oisterwijk op 28 oktober 1944. Hoe het de onderneming en zijn firmanten en hun familie verging leest u in het nieuwe nummer (aflevering 3) van het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij.
In dit nummer ook het derde deel in de serie van Hein Vera over de gemene gronden in de Meijerij van Den Bosch. Dit keer verhaalt hij over het ontstaan van de rechten op de woeste gronden in de tweede helft van de Middeleeuwen.
André Witlox uit Udenhout haalt herinneringen op aan zijn vakantietijd zo’n vijftig jaar geleden. Een uitstapje naar kasteel Groenendael in Hilvarenbeek, “kleppers” aan de spaken van de fiets, spelen in de bossen en duinen, aardappels rapen, vliegeren, vissen en vogeltjes uithalen en oppassen dat je niet gesnapt werd door de veldwachter. De regenput werd schoongemaakt, er werden flierefluitjes en klabbotsen gemaakt. De paters werd het leven zuur gemaakt en het zomerkamp met de welpenhorde was ook echt iets om naar uit te kijken. Wie herinnert zich dat niet?
Verder bevat het heemkundetijdschrift nog een aantal nieuwe boekaankondigingen waaronder het boekje over de 75-jarige historie van de Moergestelse Mirletonfanfare “De Klomp”en Macht &Pracht in Berkel-Enschot dat verscheen ter gelegenheid van de recente Open monumentendag. Bij de webtips wordt aandacht gevraagd voor de website die Brabant laat zien door de ogen van predikant Stephanus Hanewinckel (1766-1856).

Download hier de gehele Inhoud De Kleine Meijerij 2013 nummer 3

 

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.