Vlugschriften (uitgaven)
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

Nieuw kleurrijk nummer "De Kleine Meijerij"over de pastoors Pulskens, de Eerste Wereldoorlog en Moergestel van toen

 

In het eerste nummer van de al weer 65ste jaargang van het Heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij maakt Martin van der Waals ons deelgenoot van de interessante reacties die hij kreeg op zijn artikel over de spreekmachinefabriek ‘Renata’ van Biemans en De Kuyper uit Oisterwijk.
De redactie startte een serie over de dorpen uit het werkgebied van De Kleine Meijerij tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit keer enkele foto’s en een gedichtje uit Oisterwijk. Een en ander sluit mooi aan op het artikel van Henk van der Linden over de Belgische vluchtelingen in Oisterwijk en dat van Frans Goris over de Belgische vluchtelingen in Berkel-Enschot en Moergestel die eerder in De Kleine Meijerij verschenen.
Anton van Dorp schrijft over de gebroeders Petrus en Johannes Pulskens, twee zoons van het Enschotse boerenechtpaar Pulskens-Verhoeven die ruim honderd jaar geleden tot priester werden gewijd en die beiden pastoor werden. De een als bouwpastoor van de Steentjeskerk in Eindhoven en de ander in Lage Mierde. Blijkbaar was het priester-zijn in die tijd niet ongevaarlijk want een krantenbericht uit 1913 meldt dat er een moordaanslag (!) was gepleegd op kapelaan Johannes Pulskens. Hoe dat zat kunt u in het artikel lezen. Beide broers waren niet onvermogend en zorgden voor verfraaiingen in de Enschotse Caeciliakerk. De latere pastoors Kees van Roestel uit Enschot en Cees van Roestel en Kees Pulskens uit Tilburg waren familie van hen.

Cees Verhoeven brengt met ‘Op zunnen aachterste zuider joage’ weer een aantal Haarense zegswijzen onder onze aandacht. Noud Smits laat zien hoe Moergestelnaar Ed Hurkmans in maquettes zijn dorp uit vroeger tijden aanschouwelijk tot leven laat komen.
Henk Haen schrijft over de oudste verenigingsgebouwen en verenigingen in Udenhout. In het eerste deel van zijn artikel besteedt hij aandacht aan de komst van de katechismuskapel (1902) en de Pauluszaal (1904) en de diverse activiteiten die met name de pastoors van toen daar organiseerden.

De webtips vestigen de aandacht op www.oisterwijkinbeeld.nl. Het nummer sluit zoals gebruikelijk met enkele boekaankondigingen waaronder het boek van Joost van der Loo over Udenhouter Jeff Kemps. muzikant, architect en prons Carneval en van Jef Kemps over zijn herinneringen aan de Zandkant 1933-1947.

 

Download hier de gehele Inhoud "De Kleine Meijerij" nr 2014-1 april

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.