OVER HEILIG HARTBEELDEN EN DE DRUIVENTROS
In het eind december verschenen nummer van het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij (nr. 4) schrijft Petra Robben over de diverse Heilig Hartbeelden die in het werkgebied van De Kleine Meijerij te vinden zijn, ook in Berkel en Enschot. Bij de Berkelse kerk werd op 3 juni 1921 een H. Hartbeeld onthuld op initiatief van pastoor Antoon Goossens, gemaakt door de in Tilburg gevestigde ‘beeldenfabrikant’ van kerkelijke kunst Herman Lamberts. Een jaar later volgde Enschot met een eigen standbeeld. Het was een initiatief van pastoor Waltherus van Besouwen die zijn veertigjarig priesterjubileum op Tweede Pinksterdag in dat jaar vierde. Het Enschotse beeld (foto) werd vervaardigd door de Nederlandse beeldhouwer Jan Custers. Je leest er meer over in het artikel van Petra Robben.
H. Hartbeeld Enschot.
(Foto. J. van Oevelen)
Joost van der Loo schrijft over de Enschotse horecagelegenheid de Druiventros. In een artikel uit 1888 werd de herberg en uitspanning door eigenaar en herbergier Martinus Heesters reeds te koop aangeboden. Aan de Druiventros is de naam van diverse leden van de familie Donders verbonden sinds het moment dat in 1910 Marie Wolfs en Janus Donders het café kochten van de familie Blomjous.
De Druiventros jaren '30.
(Coll. R. van der Loo)
Verder in het blad onder meer nog een mooi artikel van Martin van der Waals over de Oisterwijkse kapper Neggers en een artikel van Kin Heuvelmans over de oorpsprong van de Oisterwijkse KVL gedenknaald.
De kapsalon van Neggers circa 1970.
(Coll. fam. Neggers)
Het blad eindigt met de webtip over de stamboom Van de Wouw, een tweetal boekaankondigingen (respectievelijk Over Assisië en over De Voorste Stroom) en de jaarinhoud.